4 idei pentru decorul mesei de Paste!

aprilie 18

Una dintre cele mai importante sarbatori crestine este Pastele, reprezentand invierea lui Iisus Hristos. Ei bine, aceasta perioada se apropie cu pasi repezi si poate ca ar fi bine sa ne pregatim pentru zilele in care ii vom primi la masa pe cei dragi. Iata 4 idei simple cu care poti realiza un decor de sarbatoare…

10791_1444378304                         Colectii Gien

In stilul traditional
In traditia crestina din Romania, sarbatorirea sfintelor sarbatori de Paste este marcata de o primenire a gospodariilor, de slujbe speciale in cadrul Bisericii, si bineinteles, o sumedenie de preparate traditionale romanesti. Se obisnuieste ca de Paste, fiecare roman sa aiba pe masa oua rosii, cozonacul si friptura de miel.

traditie-paste

De ce vopsim ouale de Paste cu culoarea rosie? Acest obicei provine din urmatoarea legenda: Maica Domnului a asezat un cos cu oua langa crucea unde Iisus era rastignit, si acestea au fost inrosite cu sangele ce-i picura din rani. In traditia populara de la noi, oul rosu de Paste simbolizeaza sangele Domnului si ar avea puteri miraculoase, de vindecare, de indepartare a raului, fiind purtator de sanatate, frumusete, vigoare si spor.

decor-paste-1

decor-paste-2

In cazul in care detii farfurii romanesti, scoate-le pe masa si aseaza-le in centru, ca principal punct de atractie…in jurul lor poti aseza farfurii rosii simple care vor scoate si mai mult in evidenta aranjamentul mesei.

farfurii-romanesti

Decor atipic
Dar ce parere ai despre vopsirea oualor si in alte culori decat cea rosie. Desigur, stim ca ouale rosii au o simbolistica profund crestina si nu spunem ca trebuie sa renuntam la ele. De asemenea, ouale incondeiate sunt simbolul Mantuitorului, care a iesit din mormant si a inviat.

decor-paste-7

decor-paste-4

Desi inainte nu se accepta ca ouale sa aiba alta culoare in afara de cea rosie, acum lucrurile s-au mai schimbat, iar mamele si copiii le coloreaza cu verde, galben sau albastru. Ouale colorate si in alte culori vestesc bucuria primaverii. Asa ca, ce ar fi daca anul acesta ati adauga un pic de …roz ? Rozul poate fi prezent in culoarea oualor, florilor si chiar a mobilierului!

IMG_2923                       Proiect La Maison

Colaj-Living-Colt                       Proiect La Maison
Accesorii puternic colorate
Alege nuante aprise pentru decorul de la masa de Paste! Poti opta pentru farfurii colorate (albastru, verde) si flori de primavara (narcise, trandafir salbatic, bujori)! Pe langa implicarea religioasa, Pastele mai simbolizeaza si venirea primaverii. Acum este momentul sa celebrezi reinvierea naturii “colorand” masa cu farfurii in tonuri vesele si energizante. Dupa o iarna lunga simtiti ca a venit in sfarsit primavara. E momentul sa ne bucuram ochii si sufletul si, de ce nu, sa ne punem in valoare imaginatia si personalitatea.

decor-paste-6

Poti combina contrastele. Poti alcatui un degrade de tonuri, farfuria cea mare fiind in culoarea cea mai inchisa, pentru a contrasta cu faţa de masa imaculata, iar cea mai mica avand culoarea cea mai deschisa. Foarte la moda si in ton cu primavara sunt farfuriile cu motive florale.

10862_1444378338                         Colectii Gien

Sosirea iepurasului, bucuria celor mici!
Invierea Domnului este una dintre cele mai importante si mai frumoase sarbatori ale crestinatatii. Ea are darul de a aduce familia impreuna si este plina de obiceiuri traditionale pe care le pot pune in aplicare mamicile, taticii si copiii din Romania. Este perioada in care soseste iepurasul … fie ca esti mic sau mare este prilejul sa faci cadouri celor dragi si de ce nu, iti poti face un cadou chiar tie, in mod simbolic! Recomandam seturile promotionale de prosoape, lenjerii de pat sau produse cosmetice Compagnie de Provence pe care le gasesti la preturi speciale, disponibile in diverse variante, modele si culori numai pe La Maison Boutique Online!

colectii-gien

colectii-gien-2                 Colectia Coquettes Gien

Prima aparitie a iepurasului ca simbol al Pastelui a avut loc in Germania, aparand mentionat in carti in jurul anului 1500, desi e probabil ca el sa fie prezent de mai multa vreme in traditia populara. Germanii sunt, de altfel, primii care au inventat dulciurile in forma de iepurasi, in 1800, din aluat si zahar. In aceeasi perioada, in Franta si Germania au aparut si primele oua din ciocolata. Simbolul iepurelui provine inca din vremea festivalurilor pagane dedicate zeitei Eastre. Legenda spune ca Eastre a gasit intr-o iarna o pasare ranita pe camp; pentru a o salva de la moarte, zeita a transformat-o intr-o iepuroaica, aceasta pastrand insa capacitatea de a depune oua. Pentru a-i multumi binefacatoarei sale, iepuroaica decora ouale facute si i le daruia zeitei. Din aceasta legenda s-a nascut si traditia ca iepurasul sa aduca daruri copiilor.

poza 2

Ei bine, poti insera simbolul iepurasului pe masa de paste prin simple cartoane colorate sau prin felul de a impaturi servetelul…Iar daca locuiesti la curte, poti desena urmele iepurasului prin gradina, ca cei mici sa fie uimiti atunci cand vor pleca la vanatoarea de oua!

despre-paste

COMMENTS ARE OFF THIS POST