Lumina ambientala versus lumina punctata

aprilie 27

In scenografia unei locuinte, prezenta luminii poate oferi perspective mereu interesante asupra ambientului. Ne referim atat la interior, cat si la exterior.

Colectia Harlequin Identity IlluminateColectia Harlequin Identity Illuminate

Colectia Harlequin Identity PerceptionColectia Harlequin Identity Perception

O casa frumoasa inca de la prima vedere
O fatada cu o arhitectura jucata, clasica sau moderna, va fi si mai bine pusa in valoare si dupa lasarea serii, daca plasezi judicios cateva surse de iluminat care sa-i accentueze volumele. Ne referim aici la doua variante de iluminare:

Colectii Pierre Frey, marca Boussac                 Colectii Pierre Frey, marca Boussac

  1. Plasarea unor reflectoare, indreptate catre constructie – Marele avantaj in acest sens consta in faptul ca poti alege exact zona pe care vrei sa o luminezi, fara sa fie nevoie sa incarci sau sa deteriorezi fatada casei. Aceasta varianta este ideala in cazul in care ai o casa veche, cu o arhitectura vintage, care la renovare nu permite intruziunea unor accesorii sau tehnologii care ar putea distruge ori stirbi din frumusetea casei.

Colectia DCW Editions In The TubeColectia DCW Editions In The Tube

  1. Fixarea unor spoturi pe fatada – este o metoda la mare moda, pentru ca multi producatori de corpuri de iluminat vin in fiecare an cu noutati in acest sens. In trend sunt sursele de iluminat, fixate pe zidarie, care au un design slim. Practic, la prima vedere observi doar fascicolul de lumina si nu sursa in sine, ceea ce este si un atu arhitectonic.

Colectii De Gourney                 Colectii De Gourney

 Ce lumina alegi la interior?
O iluminare optima a incaperii trebuie gandita inca din faza de proiect. Atunci va trebui sa iei in calcul suprafata camerei, inaltimea ei si prezenta zonelor vitrate. In functie de acestea realizeaza un proiect de amplasare a surselor de lumina (lustre/plafoniere, lampadare, veioze, iluminat perimetral cu LED etc) si implicit a traseelor electrice si a intrerupatoarelor si prizelor aferente.

Colectii corpuri de iluminat Porta Romana                 Colectii corpuri de iluminat Porta Romana

Ce iluminat preferi:  de atmosfera sau punctat?
In cazul in care spatiul este destinat relaxarii sau unor activitati care nu necesita studiu sau activitati fizice elaborate, este bine sa mergi pe un iluminat ambiental. Asta inseamna ca respectiva camera va fi inundata de lumina, in mod uniform. Lumina va veni atat de la plafoniere/veioze/lampadare si ferestre.

Colectia Zoffany Ivy Leaf                 Colectia Zoffany Ivy Leaf

Colectia Zoffany Spark Metallic                 Colectia Zoffany Spark Metallic

In schimb, in camere precum sunt bibliotecile, birourile, bucatariile sau chiar si baile, se impune prezenta unor surse de iluminat punctat.

Colectii Maya Romanoff                 Colectii Maya Romanoff

Acestea vor fi focusate pe anumite zone, cantitatea de lumina va fi mai mare (necesara unei bune observari a zonei de lucru sau de studiu). Acest tip de iluminare se realizeaza cu ajutorul veiozelor, lampadarelor sau reflectoarelor de interior.

Colectia Zoffany QuartzColectia Zoffany Quartz

Nu dispretui lucrurile mici. O lumanare poate face oricand ceea ce nu poate face soarele niciodata: sa lumineze in intuneric”, spunea Octavian Paler.
Ghideaza-te dupa cuvintele pline de duh ale lui Octavian Paler si adu in cadru lumanari felurite.

Lumanare parfumata Compagnie de Provence Version Originale                Lumanare parfumata Compagnie de Provence Version Originale

Realizeaza grupaje insolite din lumanari de diverse nuante sau dimensiuni. Pentru un aspect elegant, alege lumanarile in suporturi frumos decorate, precum sunt cele de la Designers Guild.

Colectii lumanari parfumate Designers Guild                 Colectii lumanari parfumate Designers Guild

Potenteaza prezenta luminii cu ajutorul unor finisaje in nuante pastelate, cu texturi care sa reflecte razele soarelui.
Sa fie lumina in casa si in suflet!

COMMENTS ARE OFF THIS POST