Vizita intr-o fabrica de tapet – Morris&Co

noiembrie 9

Tapetul este un element decorativ ce da viata peretilor de aproape 2000 de ani. Istoria tapetului incepe in China, tara care a inventat hartia. Prima data locuitorii marelui imperiu au inceput sa lipeasca hartie de orez pe peretii palatelor.

Undeva pe la mijlocul secolului al VIII-lea, cativa prizonieri chinezi care cunosteau tainele prepararii hartiei, au dus cunostintele lor la arabi, care, in schimb, au raspandit modul de fabricare in toata zona orientului mijlociu. Arabii au reusit sa inlocuiasca fibrele textile cu lemn sau bambus; astfel au creat o foaie si mai fina de hartie, mult mai buna din punct de vedere calitativ.

In timpul secolului al XII-lea, tehnica fabricarii hartiei s-a raspandit si in Europa. Primele bucati de hartie imprimate reprezentau suveniruri religioase, cunoscute astazi cu numele de ”helgen”. Cea mai veche, despre care se stie astazi, este o ilustratie a Fecioarei Maria; aceasta dateaza din anul 1418 si se afla la Biblioteca Regala din Bruxel.

istoria tapetului morris tapet la maison

Tapetul nu a fost tiparit inca de la inceput, el a fost mai intai pictat manual. Aici istoria ne poate da deja un nume: este vorba de Jean Bourdichon, pictor si iluminator francez. Acesta a pictat 50 de role de hartie cu ingeri, pe un fundal albastru, pentru Ludovic XI al Frantei in 1481.

In anii 1500, cei bogati au continuat sa isi acopere peretii, au imprumutat ideea de tapet.si in loc de materiale desenate manual si-au imbracat peretii casei in catifele si uneori chiar piele. Cel mai vechi astfel de tapet s-a gasit pe barnele cladirii colegiului Lodge of Christ din Cambridge, Anglia,.si dateaza din 1509. El a fost descoperit in 1911, are motive de inspiratie italiana si este imprimat pe spatele unei proclamatii emisa de Henri al VIII-lea.

istoria tapetului morris tapet la maison

In 1675, Jean-Michel Papillon, un gravor francez considerat inventatorul tapetului,.a inceput sa realizeze fasii de hartie cu modele care se ”potriveau” cand erau lipite una langa alta. Acesta poate fi considerat inceputul tapetului.

Tapetul a fost adus in America in 1793, iar primul care a inceput sa il fabrice a fost Plunket Fleeson. La inceput, colonistii au copiat moda europeana, adoptand o gama variata de modele, de la cele neoclasice, la cele florale.

istoria tapetului morris tapet la maison

Pana in anii 1800, erau foarte la moda tapetele care reprezentau peisaje din Franta. Acestea erau realizate pe blocuri cu basoreliefuri sculptate manual (unele din ele aveau nevoie chiar de 5.000 de astfel de blocuri).

In 1893, englezul Charles Harold Potter a inventat o masina care putea imprima in patru culori, cu modele facute manual pe cilindri. O astfel de masina putea ajunge la performanta de a imprima 400 de role pe zi. Pana in 1850 s-au descoperit masinarii care puteau imprima in 8 culori, si din 1874 au aparut si cele care aveau cate 20 de nuante.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, intreaga industrie a tapetului a cunoscut o adevarata revolutie, datorita aparitiei plasticului, care oferea rezistenta, durabilitate si era usor de spalat.

In ziua de astazi, insa evolutia tapetului a ajuns la cote si mai inalte.

Am fost invitati de curand de catre furnizorul nostru Style Library ce distribuie branduri de top precum: Sanderson, Harlequin, Zoffany, Morris&CO, Scion sau Antology, sa vizitam fabrica lor in Loughborough.

istoria tapetului morris tapet la maison

Istoria brandului Morris dateaza inca din 1861, cand William Morris alaturi de un grup de prieteni a inceput afacerea Morris, Marshall, Faulkner & Co, oferind produse lucrate manual si mobilier pentru casa. Morris a fost motivat de dorinta de a oferi „arta pentru toti“ la preturi accesibile si astfel compania a inflorit.

Fiind cunoscuta pentru realizarea de tesaturi si tapet, in urmatorii 150 de ani, compania a devenit cunoscuta ca Morris&Co. Aceasta s-a bucurat de perioade lungi de crestere, dar, de asemenea,.a suferit si pierderi, mai ales in anii tulburi ale primului si al doilea razboi mondial.

Morris&Co in cele din urma a intrat in lichidare voluntara in 1940. Arhivele de proiectare si stocul de tapet ramase au fost achizitionate de catre un alt nume binecunoscut, Arthur Sanderson & Sons.

Morris&Co a ramas parte din familia Sanderson, iar astazi, alaturi de alte marci distinctive, se afla sub umbrela Library Style.

istoria tapetului morris tapet la maison

Fie ca se folosesc tehnicile de printare vechi ale lui Morris, fie ca se folosesc masini conectate la calculatoare performante, totul depinde de un singur lucru: modalitatea in care se aplica pigmentul pe hartie.

Am ramas impresionati de cantitatea mare a cilindrilor, ce contin fiecare un model de tapet, care are in jur de 7500 de bucati. Pentru a crea un model final pe aceeasi fasie, pot trece pana la 12 cilindri diferiti. Fiecare cilindru aplica un strat diferit pe hartia deja vopsita in tonul de fundal.

istoria tapetului morris tapet la maison

istoria tapetului morris tapet la maison

Hartia folosita ca baza este extrem de importanta deoarece ea participa in mare parte la calitatea produsului final. Domnul Carl Ashby, directorul fabricii ne-a marturisit ca achizitioneaza rolele de hartie din Finlanda. In aceasta tara, in momentul in care se taie un copac de planteaza alti 4 la loc.

istoria tapetului morris tapet la maison

istoria tapetului morris tapet la maison

De-a lungul vizitei am ramas impresionati de meticulozitatea procesului de amestecare a pigmentilor, realizat integral de mana omului.

istoria tapetului morris tapet la maison

istoria tapetului morris tapet la maison

Ni s-a mai dezvaluit ca unii furnizori doresc sa lucreze cu anumiti maestri ai culorilor, deoarece ei au un simt al culorii foarte bine dezvoltat, precum alchimistii.

Am avut ocazia sa patrundem si in arhiva fabricii, unde am vazut esantioane sculptate din lemn care au fost utilizate in printarea tapetului. Iata mai jos cateva exemple:

istoria tapetului morris tapet la maison

istoria tapetului morris tapet la maison

istoria tapetului morris tapet la maison

Te asteptam sa ne vizitezi in showroom-ul nostru din Bd. Dacia, Nr. 73, Sector 2, Bucuresti, pentru a vedea colectiile Style Library!

*fotografiile sunt facute in timpul vizitei la fabrica Morris&Co

tapet

COMMENTS ARE OFF THIS POST