5 idei cum să decorezi masa de Crăciun

decembrie 17

Una dintre cele mai importante sărbători anuale este Crăciunul, când ne pregătim pentru zilele în care îi vom primi la masă pe cei dragi. Când trebuie să găsim idei pentru amenajarea de Crăciun, ei bine, atunci ne întoarcem măcar pentru o clipă în copilărie. Și ce poate fi mai frumos decât să găsești un mod atât de facil să te mai bucuri puțin de cea mai frumoasă perioadă a vieții alături de cei dragi.. Iată 5 idei simple prin care să îți pregătești o masă de Crăciun magică…

Decorează masa cu elemente din natură

De multe ori, atmosfera de Crăciun din căminele noastre este hotărâtă de diversele şi fluctuantele valuri ale modei. Există un singur stil mereu actual – cel care se bazează pe materiale şi produse naturale. Stilul natural este foarte practic, deoarece comorile naturii sunt la îndemână, ajunge să ieşim în grădină sau în pădure pentru a ne procura cele necesare. Folosește conifere și crenguțe de brad pentru a îți decora masa de Crăciun.

Folosește vesela cu motive specifice…

Dacă ai în casă un serviciu de masă cu peisaje, atunci profită că e Crăciunul și scoate-l la rampă. Dezvoltat pentru prima oară în Franţa, acest tip de veselă a devenit foarte popular în întreaga Europă. Dacă farfuriile sunt în roşu şi alb, atunci acestea aduc un aer special pentru masa de Crăciun. Acompaniate de aranjamente simple, de sezon, decorul mesei devine unul special.
În cazul în care deții farfurii românești scoate-le pe masă și pune-le central ca să fie punctul de atracție… în jurul lor poți așeza farfurii roșii simple care vor scoate și mai mult în evidență aranjamentul mesei.

Accesorii puternic colorate

Primul aspect de care trebuie să țineti cont este cel legat de cromatică. De preferat este ca masa să fie amenajată în același ton cu restul casei și, ca și paleta cromatică, să nu cuprindă mai mult de trei culori.

Roșul din straiele lui Moș Crăciun, verdele bradului de Crăciun, albul zăpezii și auriul sclipitor din flăcările lumânărilor și luminilor Crăciunului, toate aceste culori marchează în mod tradițional magicul eveniment din luna decembrie, purtând semnificații și un simbolism derivate din creștinism, dar și din trendurile lumii moderne.

Roșul

Simbol religios al focului, sângelui și clarității, culoarea roșie întrupează în perioada Crăciunului semnificația creștină a sângelui lui Iisus. Roșul aprins este caracteristic și hainelor în care este reprezentat de obicei Moș Crăciun, o imagine devenită populară mai ales datorită reclamelor firmei Coca –Cola, inițiate încă de la începutul secolului XX.

Verdele

Simbol consacrat al naturii, tinereții și vieții eterne oferite de Iisus Christos , verdele a devenit de la sine una din culorile specifice ale Crăciunului. Bradul de Crăciun, un arbore mereu verde, este, de asemeni, un simbol al vieții eterne. Diferitele tonalități de verde nu se rezumă însă numai la pomul de Crăciun, ele apărând adeseori în ghirlandele, ornamentele, cununile florale, cadourile și fețele de masă ale sărbătorii din 25 decembrie.

Albul

În multe țări din emisfera nordică, Crăciunul este omagiat în perioada de iarnă, vreme în care puritatea albului zăpezii ne inspiră sentimente și atitudini înălțate deasupra sordidului cotidian. Albul este, totodată, un simbol creștin al luminii, purității și slavei. Bisericile creștine folosesc adeseori albul, alături de auriu, drept culoare liturgică a Crăciunului.

Poţi combina contrastele. Poţi alcătui un degrade de tonuri, farfuria cea mare fiind în culoarea cea mai închisă, pentru a contrasta cu faţa de masă imaculată, iar cea mai mică având culoarea cea mai deschisă. Foarte la modă şi în ton cu iarna sunt farfuriile cu motive specifice.

Aranjamente cu lumânări pentru o masă de poveste

Nelipsite de pe orice masă festivă sunt lumânările. Lumina lor naturală ne poartă într-o atmosferă magică, liniștită. Pot fi folosite în diferite aranjamente, alături de fursecuri sau crenguțe de brad. Îți poți da frâu liber imaginației și te folosești de tot ce ai la îndemână: batoane de scorțișoară, ceșcuțe, boluri, globuri, crenguțe de brad, panglici și tradiționala turtă dulce.

O, brad frumos

În zilele noastre, împodobirea pomului de Crăciun a devenit una dintre cele mai iubite datini atât în mediul urban cât și în mediul rural, odată cu așteptarea, în seara de Ajun, a unui personaj mitologic, Moș Crăciun.

Semnificația deosebită pe care o are bradul pentru creștini vine din secolul al VII-lea, când Sfântul Bonifaciu, un călugăr creștin din Anglia, a mers în Germania.
Aici s-a întâlnit cu un grup de păgâni care se pregăteau să sacrifice un copil zeului Thor, langă un stejar. Pentru a salva viața copilului, Sfantul Bonifaciu a doborât copacul dintr-o lovitură, iar în locul stejarului s-a înălțat un brad mic.
Sfântul a explicat păgânilor că forma triunghiulară a bradului semnifică Sfânta Treime: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Păgânii acelor vremuri s-au convertit la creștinism și au considerat bradul un simbol al vieții eterne, prin Christos.
Bradul trebuie sa fie nelipsit din orice casă și completează perfect ambientul și aranjamentul mesei.

Crăciun Fericit!

COMMENTS ARE OFF THIS POST