Cine este Mos Craciun?

decembrie 22

Legenda lui Mos Craciun

Important nu este cine este Mos Craciun, important este ce aduce El si nu ne referim la partea materiala. Pe langa daruri, el aduce dragoste, bucurie si fericire si macar pentru o zi vezi toata lumea alba, chiar daca nu este zapada afara. Ziua de 25 decembrie pastreaza magia copilariei…

poza-craciun-de-poveste

Mos Craciun este fara indoiala cel mai cunoscut personaj legat de sarbatorile de iarna!
Mos Craciun a aparut in secolul al XIX-lea, in forma in care il cunoastem cu totii. Legenda spune ca, fara acordul sotului, Craciuneasa a primit-o in gazda pe Fecioara Maria, oferindu-i adapost in grajd, pentru a-l naste pe Iisus. Afland acest lucru, Craciun s-a infuriat si i-a taiat mainile sotiei sale.

RENUL-SI-BRADUL-taiat--negr

Legenda mai arata ca Maica Domnului i le-a lipit la loc. Minunea l-a convertit pe Craciun la crestinism. De bucurie ca nevasta sa a scapat nevatamata de pedeapsa lui necugetata, Craciun aprinde un rug din trunchiuri de brad in curte si joaca o hora cu toate slugile lui. Dupa joc, Craciun imparte Sfintei Familii daruri pastoresti: lapte, cas, urda, smantana. De aici transfigurarea lui Mos Craciun intr-un sfant, care aduce de ziua nasterii lui Iisus daruri copiilor, obicei care se suprapune cu amintirea darurilor pe care, dupa legenda evanghelica, le aduceau regii-magi in staul noului Mesia. Cantecele de bucurie ale slugilor lui Craciun s-au transformat in colinde, colindele de Craciun.

accesorii-brad

Renii, sania si spiridusii Mosului

Personaje cheie, spiridusii si renii lui Mos Craciun sunt personaje importante in legendele legate de Craciun. Spiridusii sunt in numar de sase si fiecare are misiunea sa. Shinny Upatree este cel mai vechi prieten al lui Mos Craciun si cofondator al satului secret din Laponia, de a carui paza se ocupa Pepper Minstix. Alabaster Snowball este administratorul Listei celor Cuminti si Neastamparati, iar Sugarplum Mary este ajutorul sotiei lui Mos Craciun. Se spune ca Mos Craciun isi petrece anul in Laponia impreuna cu ucenicii sai, iar cand se apropie Craciunul isi ia cadourile pentru cei care au fost cuminti in timpul anului si porneste cu sania sa magica prin toata lumea. Wunorse Openslae a construit sania lui Mos Craciun si o intretine pentru performante uimitoare.

mos-craciun-poze-cu-reni

Sania Mosului este trasa de 9 reni nazdravani care pot zbura: Rudolf, Vixen, Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder si Prancer. Ei au fost botezaţi de poetul si profesorul american de teologie Clement Clark Moore. Se spune ca renii ating viteze mai mari decat luminile… pomului de Craciun. Cel mai cunoscut dintre renii lui Mos Craciun este Rudolph. El ii conduce pe ceilalti reni, ale caror nume sunt Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder, Prancer si Vixen.

mos-craciun-cu-reni

Diferente intre Mos Nicolae si Mos Craciun:
• Mos Nicolae aduce daruri copiilor in ajunul zilei de Sf. Nicolae. Mos Craciun vine in ajunul Craciunului;
• Mos Nicolae vine calare pe un cal alb. Mos Craciun vine pe o sanie trasa de reni. In unele zone, copiii ii lasa mosului apa sau morcovi pentru calul sau.
• Mos Nicolae lasa cadouri copiilor cuminti in ghetutele lustruite iar Mos Craciun le lasa sub pomul de Craciun;
• Mos Nicolae lasa o nuielusa copiilor obraznici, in timp ce Mos Craciun le lasa carbune;
• Mos Nicolae e singur, in timp ce Mos Craciun are o sotie, care se numeste Craciunita;

gien-la-gura-sobei

Cine este Mos Craciun pentru tine?
Pentru mine si fratele meu Mosul era mama, care, in Ajun, se ducea la vecina de palier si o ruga sa sune la usa ca sa ne faca sa fim cuminti pentru ca…nu doream sa adormim si ardeam de nerabdare sa se faca mai repede noapte pentru a-l surprinde pe Mos Craciun. Dimineata, ne duceam in fuga la brad ca sa vedem darurile primite sub brad. Cateodata ma intreb daca eram asa cuminti…

poza-craciun

Si iata-ne in Ajunul Craciunului. In seara asta impodobim bradul cu globuri colorate si beteala si il asteptam cu nerabdare pe Mos Craciun incarcat cu daruri. Suntem alaturi de cei dragi, in jurul unei mese imbelsugate, intr-o atmosfera feerica, plina de bucurie. Craciunul este un moment magic si desi nimeni nu isi explica magia lui, fiecare dintre noi o simte si o imbratiseaza cu caldura in fiecare an…

Ho, ho, ho…Sarbatori fericite si un Craciun magic tuturor!

COMMENTS ARE OFF THIS POST