Cum sa aranjezi masa pentru o cina perfecta…

decembrie 22

In viata noastra exista ocazii speciale in care vrem sa impresionam si sa aranjam masa pentru o cina perfecta.


colectii-gien

Din fericire arta aranjarii mesei nu este atat de complicata odata ce ai inteles cateva reguli de baza. Decorarea mesei depinde de marimea ei, de oaspeti si de imprejurari. Aproape indispensabile sunt florile si lumanarile care vor crea o atmosfera speciala, festiva. Vom folosi o fata de masa la care vom asorta servete de masa iar tacamurile vor face parte din acelasi set.

fete-masa-alexandre-turpaul

Bauturile aperitive se servesc intotdeauna inainte de masa. Paharele speciale se aseaza pe tava, pe o masa separata, fiecare invitat servindu-se cu ce ii place.

mis-en-demeure

Toate vinurile se servesc in sticle, in afara cazului decantarii. Apa va fi servita in carafe si nicidecum din sticla in care vine imbuteliata. Este momentul sa scoateti pe masa carafele frumos decorate si decantoarele care vor fi puse in valoare de culoarea vinului.
Cu exceptia apei, cu care ne servim dupa voie, bauturile si vinurile mai ales, sunt intotdeauna servite de stapanul casei sau de catre ceilalti barbati.

sticle-de-vin

Inainte de a servi felul principal

Farfuriile in care se serveste mancarea nu vor fi puse direct la masa. Invitatul va gasi o masa frumos decorata. Pe masa vor fi aranjate tacamurile, paharele si farfuria de prezentare peste care vom aseza servetul frumos impaturit. In cazul in care detinem suporti de servetele este momentul sa le utilizam.In fata farfuriei vom aranja tacamurile pentru desert iar in stanga sus vom plasa farfuria si cutitul pentru paine si unt.

join-us-for-dinner-initial

Tacamurile

se aranjeaza dinspre exterior spre interior in ordinea servirii felurilor de mancare. Toate vor fi frumos aliniate cu dintii sau curbura in sus in cazul furculitelor si lingurilor, si cu partea taioasa inspre farfurii in cazul cutitelor. Niciodata nu vom plasa mai mult de trei tacamuri unul langa altul.
Paharul de apa sta deasupra cutitului, paharul de vin alb sta in dreapta lui iar cel pentru vin rosu va fi plasat central intre ele. Paharul de vin rosu este mai mic decat cel de vin alb.

colore-gien-colectii

Servirea supei

Masa fiind pregatita se poate trece la servirea supei. Cu aceasta ocazie se poate aduce pe masa si soupiera care se va plasa central.
Supa se va servi in farfurii preincazlite astfel incat temperatura supei sa fie adecvata pana la finalul servirii ei. Atunci cand invitatii au terminat, masa va fi debarasata de farfuria adanca sau bol si de lingura.

servirea-supei

supiera-gien-rocaille

Servirea pestelui

Odata debarasata masa de farfuria de supa, se vor aduce farfuriile de peste care au o dimensiune medie. Pestele se va servi cu furculita si cutitul specific si va fi acompaniat de vin alb. Se recomanda vinuri albe, seci, spumoase si spumante. Cu cat pestele este mai gras cu atat vinul trebuie sa fie mai acid.

peste-martine

Servirea felului principal

Felul principal se serveste pe o farfurie plata mai mare si vom utilize tacamurile normale. De regula, felul principal il constitue o friptura sau un preparat din carne.
Indiferent daca servim o friptura de porc, de miel, de pasare, din vanat, se impune un vin rosu. La carnea alba se recomanda vinuri rosii usoare, iar la carnea rosie, mai tari si mai puternice.

felul-principal-join-us

Vom evita sa aducem pe masa intreg curcanul, purcelul, muschiul, chiar daca este decorativ. Obiceiul este nepractic. Friptura se portioneaza in bucatarie si se va servi in farfurii preincazlite. Garniturile vor fi puse in castroane separate, iar pentru salate este ideal sa avem castronase mici rotunde sau patrate pentru fiecare musafir. Se vor plasa pe masa salatiere si legumiere in cazul in care invitatii vor sa se reserveasca.

Servirea desertului

Pe masa vor fi plasate peste farfuria de prezentare, farfurii mici de desert. Acestea vor fi aduse o data cu cestile de cafea sau ceai, de lateiera si bolul de zahar. Vor fi inlaturate de la masa celelalte tacamuri. Singurile pahare inca prezente pe masa vor fi doar cele de apa.

servire-desert-gien

Et voila! Sperand ca ati gasit inspiratie pentru aranjarea meselor festive ce vor urma, va dorim Sarbatori Fericite, bucurii si un An Nou imbelsugat!

COMMENTS ARE OFF THIS POST