Cum să decorezi cu plăci decorative de ciment!

februarie 22

Plăcile decorative de ciment sunt produse și folosite la scară largă încă de la începutul secolului al-XIX-lea, în Europa și în țările mediteraneene. Plăcile de ciment continuă tradiția arabilor care le produceau încă din Evul Mediu. Artizanii germani obișnuiau să folosească astfel de plăci în construcția holurilor, vestibulelor în perioada Wilhelminiană și cea Art Nouveau. Multe din aceste pardoseli încă se păstrează până în zilele noastre.

placi ciment proiect la maison patchwork

Pardoseală realizată din plăci de ciment – Proiect La Maison

Plăcile de ciment se realizează manual și ceea ce este interesant este că sunt realizate la rece, adică nu implică nici un fel de tratament termic sau coacere în cuptor, așa cum se întâmplă în cazul plăcilor ceramice. Plăcile de ciment sunt încă compuse din materialele ce existau în secolul al XIX lea, materiale naturale fără aditivi artificiali.

model placi ciment pinterest

Plăci de ciment – Sursa Pinterest

În funcție de modelul dorit, artizanii fac mai întâi matrița, toarnă culorile dorite, fac apoi stratul suport pentru model, comprimă totul și lasă timp de câteva săptămâni să se usuce natural. Plăcile se realizează prin comprimarea cimentului cu o presă hidraulică, ceea ce le oferă o mare rezistență în timp. Plăcile de ciment sunt extrem de versatile putând fi utilizate atât la exteriorul cât și la interiorul unei clădiri. Le putem folosi pentru fiecare încăpere și mai jos puteți vedea câteve exemple:

Exterior

placa de ciment exterior idei amenajare la maison

Idei amenajare cu plăci de ciment – Sursa Pinterest

Bucătărie:

bucatarie proiect la maison placi de ciment

Pardoseală cu plăci de ciment – Proiect La Maison

bucatarie patchwork placa de ciment la maison

Idei amenjare bucătărie cu plăci de ciment – Sursa Pinterest

Baie

placa ciment proiect la maison albastru

Pardoseală realizată cu plăci de ciment – Proiect La Maison

placi de ciment baie pinterest la maison

Idei amenjare baie cu plăci de ciment- Sursa Pinterest

Hol

proiect la maison placi ciment rosii

Pardoseală cu plăci de ciment – Proiect La Maison

placa de ciment hol vestibul la maison pinterest

Idei amenjare hol cu plăci de ciment – Sursa Pinterest

Plăcile de ciment se pot folosi atât la placarea pardoselilor cât și a pereților. Iar dacă vrei să le folosești cu adevărat într-un fel ingenios le poți folosi pentru a placa, a realiza sau a scoate în evidență chiar un șemineu.

placi de ciment la maison semineu patchwork

Șemineu amenajat cu plăci de ciment – Sursa Pinterest

placi de ciment la maison semineu patchwork pinterest

Șeminee amenajate cu plăci de ciment – Sursa Pinterest

Este aproape imposibil să avem un standard în ceea ce privește plăcile de ciment, deoarece se pot folosi atât în proiecte clasice cât și contemporane. Există paternuri geometrice sau florale, există culori puternice, pale sau alb și negru. Nu există limită atunci când se creează un model, de la forma până la pigmentul folosit în a crea matrița.

placa ciment model geometric pinterest la maison

Model Geometric – Sursa Pinterest

Proprietăți ale plăcilor de ciment

Fiind produse manual, plăcile de ciment colorat pot avea mici imperfecțiuni (de grosime, mici diferențe de nuanță, mici imperfecțiuni ale desenului), care nu pot fi considerate defecte, ci fac parte din farmecul aparte al acestui tip de finisaj.

Grosimea plăcilor se reglează atunci când se intalează prin reglarea suportului. Deoarece plăcile de ciment nu sunt arse în cuptor, ci sunt puse la uscat, sunt poroase și deci sensibile la mizerie și praf, până în momentul în care se impregnează cu o solutie specială. Este imperativ ca ele să fie depozitate într-un spațiu curat și uscat până în momentul instalării.

placi de ciment baie pinterest la maison romania

Idei amenjare baie cu plăci de ciment- Sursa Pinterest

Modalitatea de instalare

Instalarea plăcilor de ciment nu este dificilă și constă în câțiva pași simpli. Suprafața pe care urmează să fie instalate plăcile trebuie să fie bine nivelată, curățată și mai ales uscată. Dacă solul este umed va cauza apariția mucegaiului pe suprafața plăcilor.

Adezivul trebuie întins uniform pe toată suprafața plăcii, dar și pe suprafața care urmează să fie acoperită. Poziționați plăcile cu mâinile, lăsând un spațiu mic (1 sau 2 mm), însă evitați să le loviți, pentru a nu le ciobi. O dată plăcile instalate și adezivul uscat, trebuie să curățați suprafața spălând numai cu apă.

placa de ciment pinterest amenajare hol vestibil

Idei amenjare hol cu plăci de ciment – Sursa Pinterest

Chituirea plăcilor de ciment

Următorul pas după ce ați curățat cu apă plăcile, este să umpleți rosturile cu chit. Nu folosiți niciodată chit colorat pentru umplerea rosturilor, deoarece pigmenții ar putea păta gresia ireversibil. Umpleți rosturile dintre plăci folosind un spaclu, fără a murdări excesiv plăcile. Surplusul de chit se curăță imediat după aplicare cu un burete umed, pentru a fi siguri că nu se pătează plăcile.

La eliminarea excesului de chit de pe plăci nu folosiți acid (soluție pentru dizolvarea cimentului), deoarece puteți strica aspectul acesteia.

bucatarie patchwork placa de ciment la maison pinterest

Idei amenajare bucătărie cu plăci de ciment – Sursa Pinterest

Impregnarea cu Mosaic sealer

Următorul pas după instalare și chituire este aplicarea Mosaic sealer-ului, care impiedică pătrunderea apei și a grăsimilor în plăci. Mosaic sealer este o soluție ce se impregnează în placă, protejând-o și păstrându-i aspectul mat natural. Acesta trebuie aplicat cu un trafalet pe suprafața curată și uscată, o dată sau de mai multe ori, până când placa este bine impregnată.

Pentru a stabili gradul de absorbție al plăcii aplicați sealer-ul mai întâi pe un rest de placă, înainte de a-l folosi pe întreaga suprafață. Abia dupa ce ați testat treceți la aplicarea pe toată suprafața dorită. Nu aplicați în exces deoarece plăcile pot deveni alunecoase.

patern floral placi ciment pinterest la maison

Plăci de ciment cu model floral – Sursa Pinterest

Cum le întreținem?

Pentru a păstra frumusețea nealterata a plăcilor decorative din ciment colorat se recomandă folosirea unor soluții de curățat adecvate, blânde, care să nu conțină acizi ori înălbitori care pot ataca suprafața plăcilor. Interesant este faptul că aceste plăci devin mai frumoase odată cu trecerea anilor, capătă o fermecătoare patină.

Pardoseala amenajata cu placi de ciment - Proiecte La Maison

Pardoseală amenajată cu plăci de ciment – Proiecte La Maison

Modele de plăci de ciment sunt nenumărate, tu trebuie doar să te decizi cum iți dorești să arate și unde dorești să le amplasezi. Așadar, te așteptăm în showroom-ul nostru (Bd Dacia, Nr 73; Sector 2, București) cu o mulțime de idei. Iar pentru mai multe detalii poți accesa și site-ul nostru www.lamaison.ro sau ne poți suna +40.723.393793.

plăci de ciment

COMMENTS ARE OFF THIS POST