Maria Antoaneta si influenta sa in designul de interior

martie 31

Maria Antonia Iosefa Iohanna de Habsburg-Lorena, cunoscuta in istorie sub numele de Maria Antoaneta, s-a nascut arhiducesa de Austria si devine regina a Frantei si a Navarei la numai 18 ani.

dormit 2

Viata acestei regine, ce a stat sub semnul stralucirii, frivolitatii, intrigilor si tragediei, ne ofera posibilitatea intelegerii unei epoci definitorii pentru istoria europeana. Maria Antoaneta si-a lasat amprenta asupra marii si micii istorii, a schimbat gusturile si moda epocii si  a avut si un rol insemnat in Revolutia franceza. Este cunoscuta mai ales pentru excesele sale legendare dar nu a incetat sa ne fascineze pana in zilele noastre.

portret-maria-antoaneta

Cand  ne gandim la Versaille,  ne gandim la Paris, la Louis al XIV-lea, regele Soare, dar si la Marie-Antoinette care si- a pus amprenta asupra stilului de viata din acea perioada. Regina si-a  redecorat apartamentele personale in decorurile cele mai inovatoare. Rezultatul a fost unul pe masura extravagantei si imaginatiei sale nestavilite. Astfel, in anul 1679 , dorind sa isi intinereasca decorul din Marele Cabinet, isi comanda un mobilier extraordinar, ornat cu tapiserii din matase alba innobilata de arabescuri, flori si medalioane.

moissonnier-colectii*Descopera Colectii Moissonnier

I s-a ingaduit renovarea Micului Trian (Petit Trianon), un castel mic din Versailles, oferit in dar de Ludovic al XVI-lea la 15 august 1774, cu deplina libertate bugetara. S-a concentrat in special pe horticultura, reproiectand in stil englezesc gradina.

Petit-Trianon-facade

Desi Petit Trianon fusese construit pentru Madame de Pompadour, metresa lui Ludovic al XV-lea, el a devenit celebru prin extravaganta Mariei Antoaneta. Zvonurile care circulau spuneau ca peretii sunt tencuiti cu aur si diamante.Desi la inceput se acomodeaza cu usurinta mobilierului existent, ea  creeaza, 2 ani mai tarziu, Cabinetul Oglinzilor Miscatoare, un boudoir cu oglinzi ce putea acoperi ferestrele, gratie unui sistem ingenios.

salon-maria-antoaneta

In 1787, inca tanara si la varsta de 30 de ani, isi redecoreaza dormitorul. Cunoscut sub denumirea de „mobilier aux épis”,  acesta reprezinta lumea vegetala. Fie ca este sculptata in lemn, fie ca este pictata, fie ca este brodata pe tesaturile in care sunt tapisate canapelele, lumea vegetala este omniprezenta. Regasim buchetele de iasomie, de lacramioare, tradafiri, crini, flori de lonicera sau pyracanta, toate indragite de catre regina. Oriunde privim in pavilion vom vedea flori, flori si iarasi flori!

cbb07825f877a3cec0324b312ae06e29
tapet

Cum poti avea un decor inspirat de Maria Antoaneta?

poza-buna-bergere
bergere-maria-antoaneta

Fiind mica de inaltime, Mariei Antoaneta i s-au creat pe masura ei anumite piese, cum ar fi de exemplu coifeusa…Grange are si in zilele noastre aceasta piesa ce pastreaza dimensiunile originale. Vopsita in culori contemporane, piesa de mobilier Grange devine un punct de atractie al unui dormitor.

proiect-la-maison *Descopera Proiect-ul La Maison 2015

grange

*Descopera Coifeusa Grange

moissonnier-colectii-2*Descopera Colectii Moissonnier
sofa*Descopera Colectii Moissonnier

  • Tesaturi luxoase
    Tesaturile constitue un element important in fiecare amenajare. Ele sunt utilizate atat la tapisarea pieselor de mobilier, la tapisarea peretilor, la draperii, sau la confectionarea pernutelor decorative. Foloseste matase, broderii, aplicatii de pasmanterii …

de-gourney

*Descopera Colectii De Gourney

tesaturi*Descopera Colectii De Gourney

    • Accente de auriu
      Fie ca este vorba de zona de zi sau de noapte a unei amenajari, auriul denota intotdeauna pretiozitate. Poti chiar sa il folosesti in zona de baie acolo unde poti alege culoarea robinetelor in auriu. Pentru a da si mai mult impresia de bogat, foloseste o draperie incarcata si bogat lucrata.

volevatch-colectii

*Descopera Colectii Volevatch

robineti-auriti*Descopera Colectii Volevatch

  • Culori specifice epocii
    Culorile au intotdeauna un rol major in fiecare proiect de design. Daca nu stii sa le armonizezi, risti sa nu obtii efectul dorit. Culorile folosite de regina erau nuantele de off white, verde pal, taupe, gri si roz pudrat. Indrazneste sa alegi chiar si o piesa de mobilier in roz pudrat pe care sa o amplasezi in living sau dining

comoda-moisonnier.-2jpg*Descopera Colectii Moissonnier

 

 

 

COMMENTS ARE OFF THIS POST