Moda si designul interior

septembrie 20

Moda si designul interior incearca de ceva timp un punct de intalnire. Astfel designul interior incearca sa preia din capacitatea modei de a crea tendinte ce se regasesc in mod constant in viata noastra, reusind sa creeze piese ce presupun o imbunatatire a vietii cotidiene. Moda, la randul ei, incerca sa creeze obiecte comode de purtat si usor de inlocuit, precum designerii de interior inlocuiesc obiectele dintr-o amenajare.

Coco Chanel da o definitie arhitecturii de interior, raportata si la designul vestimentar, inteles ca forma de cultura si posibilitate de integrare in societate: „Interiorul este proiectia naturala a unui suflet si Balzac a avut dreptate cand a dat aceeasi importanta imbracamintei” spunea ea.

week-5-coco-cover-pic

Intre moda vestimentara si designul spatiului interior exista multe asemanari, insa spre deosebire de fashion design, designul interior presupune o activitate de constructie. Cele doua au luat nastere inca din antichitate, atunci cand omul, nefiind multumit de conditia sa, a inceput sa isi creeze singur locuinta si hainele, incercand astfel sa isi imbunatateasca conditiile de trai. Treptat, treptat, omul a descoperit focul pentru a se incalzi, a inventat arcul si sageata pentru a vana, dar a invatat si sa isi faca haine si sa isi construiasca un acoperis deasupra capului.

Si pentru ca la inceput nu prea au avut surse de inspiratie, sentimentul de frumusete era perceput ca frumusetea naturii. Drept exemplu, natura este sursa de inspiratie si in zilele noastre pentru ambele.

Astfel, atat moda cat si designul interior au evoluat completandu-se reciproc.

Cei de la Designers Guild au colectii inspirate de natura, istorie si civilizatie, o mostenire cultural-simbolistica ce aduce in prim-plan calitatea si pretiozitatea materialelor. Paleta cromatica indrazneste sa sfideze reguli deja stabilite, imbinand cu mult sarm nuantele in cascade surprinzatoare.

design-si-moda

Desi relatia dintre designul interior si moda a fost recunoscuta cu mai mult de un secol in urma, legatura dintre ele a fost rareori explorata de istorici, designeri sau arhitecti. Tendintele care apar in arta, apar si in toate celelalte domenii, iar schimbul de idei care are loc intre moda si spatiul interior devine tot mai palpitant, creand noi posibilitati de dezvoltare pentru ambele directii.

Designul interior castiga flexibilitatea formelor, in timp ce moda vestimentara este abordata mai mult structural decat decorativ, tinand cont nu doar de forma dar si de un anumit limbaj expresiv al corpului uman. Astfel moda nu influenteaza designul interior doar prin materialele ce le foloseste, dar si prin forma. Asa cum o piesa vestimentara urmareste linia corpului, asa si piesele de mobilier au rotunjimi si forme modulare pentru confortul corpului nostru. Astfel procesul de transpunere a creatiilor vestimentare in formele ce compun cladirea, iti ofera un sentiment de apartenenta la acel spatiu.

design-interior-designers-guild

De-a lungul practicii sale, arhitectul sau designerul de interior este nevoit in mod continuu sa simta si sa controleze spatiul si din postura artistica a unui designer vestimentar. Atat moda cat si arhitectura creeaza uneori spatii si volume pornind de la material sau suprafete, urmarind insa acelasi scop: adapostirea corpului uman.

Revenind la asemanarile dintre cele doua tipuri de design, nume mari precum Designers Guild, Cole & Son, Sanderson sau Zoffany au dorit sa evidentieze si mai mult acest lucru prin sedinte foto ce pun in prim plan aceasta asemanare. Au realizat rochii si modele de tapet cu acelasi imprimeu, iar rezultatul a fost unul de exceptie fiind foarte apreciat de specialistii din domeniu.

moda-si-design-designers-guild

Designul comunica in mii de feluri, insa tu trebuie sa gasesti limbajul comun asa cum faci si cu alegerea pieselor vestimentare. Asa cum stii ca nu orice pereche de pantofi se potriveste acelei fuste sau acelei perechi de pantaloni, asa vei sti si care este covorul perfect pentru canapeaua ce o ai deja aleasa. Increderea in instinctul propriu te va face sa descoperi cum poti implementa in ambientul tau personal designul vestimentar ce te caracterizeaza.

Astfel… de ce trebuie sa te panichezi cu privire la deciziile ce le iei in domeniul designului interior? Pana la urma este tot o decizie de a imbraca ceva frumos, iar daca ai nevoie de ajutor nu ezita sa ne contactezi!

Fotografii: Colectii Designers Guild, Zoffany, Cole & Son, Sanderson

COMMENTS ARE OFF THIS POST