Prosopul – un accesoriu indispensabil

octombrie 5

Ati fost vreodata curiosi sa stiti mai multe despre accesoriile devenite aproape banale, insa fara de care nu ne putem concepe viata? Sper sa nu fim singurii care mediteaza la aceste mici lucruri neexistentiale, cat timp facem curatenie prin casa, si sa fiti curiosi sa cititi ce avem de gand sa va impartasim azi.

Pentru ca astazi vrem sa va povestim despre… prosopul pe care il folosim zilnic.

prosoape de baie a la maison

Am fost curiosi sa aflam cat de departe in timp si-au facut aparitia prosoapele, cate feluri de prosoape sunt in zilele noastre si nu in ultimul rand de unde vine denumirea de prosop. Cam astea au fost intrebarile pe care ni le-am pus. Din pacate nu am gasit si un raspuns multumitor la intrebarea: “cand a aparut primul prosop?”. Poate ca nu am cautat noi suficient de mult. Asa ca daca stiti voi, chiar ne-ar placea sa aflam. Am citit doar ca aparitia lui, sau mai bine spus originea, ar fi asociata cu orasul Bursa din Turcia. Nici nu e de mirare, deoarece baile turcesti sunt deja cunoscute in istorie.

Am aflat insa de unde provine cuvantul prosop. Se pare ca vine din limba neogreaca in care “prosopon” inseamna “fata” iar “prosopis” inseamna “stergar”.

servet-masa

Pe scurt, prosopul este definit ca fiind o bucata de material textil cu proprietati absorbante, care se foloseste dupa spalare, pentru stergere. Asa ca, indiferent ca vorbim de prosoape albe sau colorate, prosoapele pot fi impartite in mai multe categorii in functie de locul sau modul utilizarii lor:

– prosoape de baie sau de corp, adica prosoapele care se folosesc la stersul corpului;
– prosoape de vase sau de bucatarie, folosite la stergerea diferitelor obiecte de vesela din bucatarie;
– prosoape de plaja sau prosoapele de mari dimensiuni, care se folosesc pentru a sta pe nisipul fierbinte de la malul marii, atunci cand vrem sa ne bronzam, sau sa ne stergem cu el, dupa ce am iesit din apa marii;
– prosoape pentru uz casnic.

prosoape-de-plaja-designers-guild

Dintre toate accesoriile din gospodarie, prosoapele de baie sunt unele dintre cele mai incercate. La urma urmei, ne asteptam de la prosoapele de baie sa ne usuce complet dupa baie, sa imbunatateasca aspectul baii noastre si sa contribuie la decorarea ei. Insa, chiar daca sunt atat de versatile, prosoapelor de baie nu li se acorda de cele mai multe ori atentia cuvenita, astfel incat foarte putine persoane se intereseaza cu adevarat inainte de alegerea lor.

va-lerena-towels-hr

In afara de prosopul din material textil exista si prosopul de hartie care se foloseste in bucatarie. Si daca tot vorbim de bucatarie sa nu uitam si faptul ca prosopului i se mai spune si “servet“. Vom avea de-a face deci cu prosopul de masa care se foloseste la stersul gurii si care se mai numeste si servet de masa. Si poate ca ar trebui sa il amintim aici se pe fratele mai mic, nimeni altul decat… servetelul

servet

Sa nu uitam cat de importanta este si calitatea prosoapelor ce alegem sa le folosim. Pe site-ul nostru laboutique.ro veti gasi prosoape realizate din bumbac organic. Prosopul realizat din bumbac organic este similar celui din bumbac obisnuit, numai ca el nu contine bumbac crescut artificial, nu contine pesticide, nu i-au fost adaugate chimicale si nici nu a fost albit sau tratat in vreun anume fel!

bathroom-bath-towels-featured-essentials-alexandre-turpault

Exista preconceptia ca tot ceea ce este organic si natural trebuie sa aiba aspect de aspru sau sa fie in culori neutre. Ei bine nu este asa! In colectia de la Alexandre Turpault de pe laboutique.ro gasim culori vesele si rafinate fie ca vorbim de roz pal, fie ca vorbim de albastru. Prosopul se incadreaza perfect in orice amenajare de baie, fie clasica, fie moderna!

prosopul designers guild a la amaison romania

Daca le acordati putina atentie si invatati cateva lucruri esentiale despre prosoape, veti alege prosoape de calitate, care sunt foarte rezistente si absorbante, pentru a-si indeplini cu succes orice rol in gospodarie.

Credit fotografii: Alexandre Turpault, Designers Guild, A La Maison

COMMENTS ARE OFF THIS POST